Αττική

ΑΤΤΙΚΗ

Είτε έχετε μερικές ώρες, μια ολόκληρη μέρα ή ακόμα και λίγες μέρες, τα tours γύρω από την Αθήνα μπορούν να σας δώσουν μια πρώτη εικόνα της ποικιλίας των πουλιών που θα συναντήσετε στην Ελλάδα. Ανάλογα μάλιστα με την εποχή, τα tours αυτά μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα παραγωγικά, καθώς οι αττικοί βιότοποι κρύβουν μεγάλες εκπλήξεις κατά καιρούς και υπόσχονται αξέχαστες στιγμές στο πεδίο.

Ο νομός Αττικής με την Αθήνα, την πολυπληθή πρωτεύουσα της χώρας, θα μπορούσε ίσως να αποθαρρύνει τον παρατηρητή ή φωτογράφο πουλιών να τον επισκεφτεί. Η αλήθεια όμως είναι ακριβώς το αντίθετο. Πολλοί παρατηρητές και φωτογράφοι πουλιών τον έχουν στις πρώτες τους επιλογές, για πολλούς λόγους.

Στο νομό έχουν καταγραφεί περισσότερα από τα μισά είδη του επίσημου καταλόγου πουλιών της χώρας. Το γεωγραφικό σημείο που βρίσκεται η Αττική, το πλούσιο ανάγλυφο της και το εξαιρετικό μεσογειακό της κλίμα, την κάνουν ιδανικό προορισμό για πολλά είδη πουλιών. Χαμηλά βουνά, δάση, θαμνώνες, αγροτικά τοπία, λιμνοθάλασσες, έλη, τεχνητές λίμνες, ακτές και αρκετά εποχιακά ρέματα, δίνουν την ευκαιρία σε πολλά είδη όχι μόνο να χρησιμοποιήσουν την περιοχή σαν σταθμό στις ετήσιες μετακινήσεις τους, αλλά και να εκμεταλλευτούν τον τόπο στον ετήσιο κύκλο της ζωής τους σαν χώρο αναπαραγωγής ή ακόμα και μόνιμης διαμονής.

Ο Λυκαβηττός, το Ζάππειο, η Ακρόπολη και ο λόφος του Στρέφη βρίσκονται σαν οάσεις κυριολεκτικά στο κέντρο της Αθήνας. Πάρνηθα, Υμηττός και Πεντέλη είναι τα 3 σημαντικότερα βουνά του νομού, σε αποστάσεις πολύ κοντινές από το κέντρο της πόλης. Αγροτικές εκτάσεις, κυρίως με αμπέλια και ελαιώνες, βρίσκονται διάσπαρτα στο νομό, κυρίως στο ανατολικό του τμήμα. Υγρότοποι, όπως το Εθνικό Πάρκο του Σχοινιά, η Βραυρώνα, ο Ωρωπός, το Βουρκάρι, το Φαληρικό Δέλτα, βρίσκονται από λίγα λεπτά έως το πολύ μία ώρα από την πόλη. Το ίδιο και οι ακτές!

Μερικά από τα πιο σημαντικά και εντυπωσιακά είδη που ανάλογα με την εποχή μπορεί να συναντήσει ο παρατηρητής στην Αττική είναι τα ακόλουθα: Νησιώτικη Πέρδικα, Βαλτόπαπια, Πορφυροτσικνιάς, Χαλκόκοτα, Αρτέμης, Μύχος, Στεπόκιρκος, Σπιζαετός, Αετογερακίνα, Κιρκινέζι, Κουκουβάγια, Κισσόκουκος, Κουφαηδόνι, Αμμοπετρόκλης, Γαλαζοκότσυφας, Μαυροτσιροβάκος, Μελωδοτσιροβάκος, Κοκκινοτσιροβάκος, Αιγαιοτσιροβάκος, Ψαθοποταμίδα, Κηστικόλη, Υφάντρα, Λιοστριτσίδα, Ωχροστριτσίδα, Βραχοτσοπανάκος, Κλειδωνάς, Νανομυγοχάφτης, Χωραφοσπουργίτης, Πετροσπουργίτης, Φρυγανοτσίχλονο και Αμπελουργός.

Εκτός των πουλιών η Αττική (και ιδιαίτερα η Αθήνα), διαθέτει όμορφη ζωή, φημισμένα αξιοθέατα, ατελείωτη διασκέδαση, πεντανόστιμη μεσογειακή κουζίνα και μια υπέροχη θάλασσα να την αγκαλιάζει. Αξίζει να την επισκεφτείτε για λίγες ώρες ή μέρες για μια γνωριμία μαζί της και φυσικά για παρατήρηση-φωτογράφιση πουλιών!

Δείτε όλες τις περιοχές!