Νίκος Προμπονάς

Ο Νίκος είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους καλύτερους birdwatchers της Ελλάδας. Παρατηρεί τα πουλιά για περισσότερο από 40 χρόνια, από τα οποία τα τελευταία 15 είναι ο γραμματέας της Επιτροπής Αξιολόγησης Ορνιθολογικών Παρατηρήσεων. Συγχρόνως, γράφει άρθρα και εργασίες ορνιθολογικού ενδιαφέροντος και επιμελείται εκδόσεις, όπως το βιβλίο «Πουλιά του Αιγαίου» και ο ελληνικός οδηγός αναγνώρισης πουλιών (Κόλλινς). 

Το 1993 ο δρόμος του συναντήθηκε με της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Από τότε έγινε τακτικό μέλος της, με ιδιαίτερα ξεχωριστές στιγμές τις 4 θητείες του στο ΔΣ της. Σήμερα συμμετέχει σε εθελοντικές δράσεις προστασίας και διατήρησης, όπως έκανε ακούραστα όλα τα προηγούμενα χρόνια. Διοργανώνει τον «Αττικό Αγώνα Παρατήρησης Πουλιών» και κατέχει για την ώρα τη δεύτερη θέση στο ελληνικό “Birdwatching Club 300”, πίσω από τον Χρήστο Βλάχο.

Εργάζεται στην εταιρία παροχής συμβουλών σε θέματα περιβαλλοντικού σχεδιασμού «NCC», είναι ο διαχειριστής της ηλεκτρονικής ορνιθολογικής λίστας «Eoebirding» και συμμετέχει σε θέματα αναγνώρισης σε πολλά ηλεκτρονικά δίκτυα.

Γοητεύεται από τα παρυδάτια πουλιά αν και το αγαπημένο του είδος είναι ο Μαυρολαίμης! Τον συναρπάζει η βιοποικιλότητα των νησιών του Αιγαίου και ενθουσιάζεται στην αγαπημένη του Νάξο, όταν τα μεταναστευτικά πουλιά καταφτάνουν από την Αφρική. Στόχος του είναι να ολοκληρώσει κάποτε το βιβλίο του «Τα πουλιά της Νάξου», αποτέλεσμα της πολυετούς προσωπικής του έρευνας.