Ποιοι είμαστε

Ποιοι είμαστε

Η Birding in Greece είναι μια πρωτοπόρος ελληνική εταιρία που ασχολείται αποκλειστικά με τη διοργάνωση δραστηριοτήτων σχετικών με τη φύση και την άγρια ζωή της Ελλάδας. Με ιδιαίτερη εξειδίκευση στην παρατήρηση και φωτογράφιση πουλιών, θεμελιώδης στόχος μας είναι να αναδείξουμε τη μοναδική φύση της χώρας μας, σε ανθρώπους εντός και εκτός συνόρων, προσφέροντάς τους αξέχαστες στιγμές και εμπειρίες ζωής.

Με γνώμονα τον απόλυτο σεβασμό στο μεγαλείο της, οργανώνουμε προγραμματισμένες εκδρομές σε σημαντικούς βιότοπους, έχοντας παράλληλα την ευελιξία να σχεδιάζουμε εξορμήσεις σύμφωνα με τις ανάγκες των πελατών μας για συγκεκριμένα είδη ή σε συγκεκριμένες περιοχές, όλες τις εποχές του χρόνου. Επιπλέον, διοργανώνουμε ολοκληρωμένα σεμινάρια παρατήρησης και φωτογράφισης πουλιών και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων γύρω από τη φύση και τα πουλιά.

Η μεγάλη εμπειρία και η εξειδίκευση των ανθρώπων μας, σε συνδυασμό με τον ενθουσιασμό και το πάθος τους, εγγυώνται για την καλύτερη δυνατή ποιότητα υπηρεσιών σε κάθε στάδιο του ταξιδιού σας. Η υπόσχεσή μας είναι να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να ξεπεράσουμε όλες σας τις προσδοκίες, ικανοποιώντας και τους πιο απαιτητικούς από εσάς.

Οι οδηγοί

Νίκος Προμπονάς

Νίκος Προμπονάς

Ο Νίκος είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους καλύτερους birdwatchers της Ελλάδας. Παρατηρεί τα πουλιά για περισσότερο από 40 χρόνια, από τα οποία τα τελευταία 15 είναι ο γραμματέας της Επιτροπής Αξιολόγησης Ορνιθολογικών Παρατηρήσεων. Συγχρόνως γράφει άρθρα και εργασίες ορνιθολογικού ενδιαφέροντος και επιμελείται εκδόσεις, όπως το βιβλίο «Πουλιά του Αιγαίου» και ο ελληνικός οδηγός αναγνώρισης πουλιών (Κόλλινς).

Αντώνης Τσακνάκης

Αντώνης Τσακνάκης

Ο Αντώνης είναι παθιασμένος με το birdwatching και το birdphotography. Έχει κάνει ταξίδια σε πολλές χώρες, όπως Κόστα Ρίκα, Περού, Ισλανδία, Νορβηγία, Ολλανδία και Κύπρο. Παράλληλα έχει γυρίσει σχεδόν όλη την Ελλάδα, φωτογραφίζοντας τα πουλιά της και ανακαλύπτοντας ιδανικά σημεία για φωτογράφιση σε μια διαρκή αναζήτηση των «κλικ» του, μέσα στο μεσογειακό τοπίο.

Δημήτρης Ζάχος

Δημήτρης Ζάχος

Φυσιολάτρης από μικρή ηλικία, και μέλος οικολογικών οργανώσεων αργότερα, έχει λάβει μέρος σε διάφορες δράσεις προστασίας της φύσης και διατήρησης της άγριας ζωής. Μετά από ένα ταξίδι στη λίμνη Κερκίνη, που είναι πλέον ο αγαπημένος του προορισμός, έγινε φανατικός λάτρης των πουλιών με ιδιαίτερη προτίμηση στη φωτογράφισή τους.

Θανάσης Τσαφώνης

Θανάσης Τσαφώνης

Ο Θανάσης ξεκίνησε την παρατήρηση πουλιών μόλις στην ηλικία των 11 ετών. Το μεγάλο του πάθος είναι το birdwatching προσπαθώντας πάντοτε να το συνδυάσει με το bird-photography. Έχει γυρίσει κάθε γωνιά της Ελλάδας προσπαθώντας να δει όσο περισσότερα είδη μπορεί και να ανακαλύψει κάθε είδος βιοτόπου της χώρας.

Η πλούσια ορνιθοπανίδα της Ελλάδας,
είναι ένας σημαντικός λόγος για εξορμήσεις!

Η ορνιθοπανίδα της Ελλάδας

Τετρακόσια πενήντα πέντε (455) είδη πουλιών (31/12/2017) έχουν καταγραφεί στον ελληνικό χώρο! Ένας πολύ μεγάλος αριθμός, αν τον συγκρίνει κανείς με την έκταση της χώρας. Αριθμός που συνεχώς αυξάνεται καθώς όλο και περισσότεροι Έλληνες δραστηριοποιούνται με τη μοναδική ασχολία της παρατήρησης πουλιών. Πουλιά όπως ο Αιγαιοτσιροβάκος, το Σμυρνοτσίχλονο, ο Πευκοτσοπανάκος, ο Μαυροπετρίτης, ο Μαυρόγυπας, ο Γυπαετός, ο Στικταετός, ο Κραυγαετός, ο Σπιζαετός, ο Αιγαιόγλαρος είναι σοβαροί λόγοι για να επισκεφτεί ένας birder τη χώρα! Ακόμα και οι επισκέπτες των μεγάλων πόλεων, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, έχουν την ευκαιρία να δουν, την κατάλληλη εποχή και λίγα μόνο λεπτά απόσταση από αυτές, είδη που στην υπόλοιπη Ευρώπη αναφέρονται μόνο στον κατάλογο των σπανίων. Όπως τον Αιγαιοτσιροβάκο, το Φρυγανοτσίχλονο, το Νανομυγοχάφτη, τον Μελωδοτσιροβάκο, τον Βραχοτσοπανάκο, τον Αργυροπελεκάνο, την Λαγγόνα, την Αετογερακίνα.

Οι καλύτερες εποχές για να επισκεφτεί ένας παρατηρητής πουλιών την Ελλάδα είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν οι μετακινήσεις των πουλιών είναι στην καλύτερή τους φάση. Κι ο χειμώνας όμως είναι μια εξαιρετική εποχή για birdwatching στη χώρα, καθώς πολλά είδη ξεχειμωνιάζουν. Ιδιαίτερα τις χρονιές που στη βόρεια ή ανατολική Ευρώπη η κακοκαιρία τα σπρώχνει νότια. Και, φυσικά, τα φωλιάζοντα είδη κοσμούν τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το βόρειο τμήμα της χώρας και κυρίως το βορειοανατολικό είναι πολύ δημοφιλές και για τις συγκεντρώσεις αλλά και για τα είδη που μπορεί να δει κανείς εκεί. Στη δυτική πλευρά, με τον Αμβρακικό κόλπο και τους ορεινούς όγκους να κυριαρχούν, στα νησιά με τα θαλασσοπούλια και τον Μαυροπετρίτη αλλά και στη νότια Ελλάδα υπάρχουν είδη που, ανάλογα με την εποχή, τη μεταμορφώνουν σε παράδεισο για παρατήρηση. Το σχετικά χαμηλό κόστος σε διανυκτέρευση και διατροφή (με τις γνωστές μεσογειακές γεύσεις), οι αρχαιολογικοί χώροι που βρίσκονται διάσπαρτοι παντού, τα πάμπολλα μοναστήρια, η μικρή απόσταση των βουνών από τη θάλασσα, είναι κι αυτοί επιπλέον λόγοι για να επισκεφτεί κανείς τη χώρα. Η οποία, φυσικά, δεν διαθέτει μόνο πλούσια ορνιθοπανίδα αλλά και πλούσια χλωρίδα, πολλά θηλαστικά, έντομα και ενδιαφέρουσα θαλάσσια ζωή!

Η Ελλάδα είναι γνωστή για τη φυσική της ομορφιά. Με τη θάλασσα να την περιβάλλει, με πολλά όμορφα νησιά και χιλιάδες νησίδες παντού γύρω της, πλούσιο ανάγλυφο, ποτάμια και λίμνες που αντιστέκονται ακόμα στη ρύπανση, είναι τόπος προορισμού για τους, φανατικούς και μη, ‘πράσινους’ τουρίστες. Απ’ την άλλη, η γεωγραφική της θέση, που από μόνη της είναι γοητευτική ανάμεσα σε τρεις ηπείρους, σ’ ένα από τα νοτιότερα κομμάτια της Ευρώπης και το γεγονός πως βρίσκεται πάνω σε βασικές μεταναστευτικές διαδρομές των πουλιών από τον Βορρά προς τον Νότο και αντίστροφα, την καθιστούν πόλο έλξης για τους παρατηρητές πουλιών.